Schiul, cea mai bună soluţie pentru copii de a face exerciţiu fizic în natură şi aer liber

Într-o lume tot mai dependentă de tehnologie şi ameninţată de sedentarism, schiul vine ca una dintre cele mai bune soluţii pentru copii de a face exerciţiu fizic în natură şi aer liber. Schiul le dezvoltă copiilor mobilitatea, echilibrul, întăreşte muşchii, oasele şi sistemul imunitar. Schiul antrenează coordonarea, percepţia spaţială, inteligenţa vizuală, motricitatea şi reflexele, de aceea este considerat unul dintre sporturile cele mai complexe, care contribuie la sănătatea fizică şi la dezvoltarea psihică a celui mic.

Pe măsură ce copilul începe să se descurce pe schiuri, se observă şi creşterea stimei de sine a acestuia şi a încrederii în forţele proprii. Schiul pentru copii şi beneficiile pe termen lung ale acestuia vor fi observate şi în viaţa de zi cu zi, nu numai pe pârtie, pentru că cel mic va proiecta încrederea pe care o are atunci când schiază şi în activităţile zilnice sau la şcoală. Obişnuit să facă faţă obstacolelor, multiplelor încercări, depăşind frustrările ce vin odată cu primele lecţii de schi, copilul va creşte şi va fi conştient de capacităţile proprii. Va fi mai optimist, mai vesel, îşi va dezvolta creativitatea şi se va maturiza frumos.

Dacă îl înscrii pe cel mic la cursuri specializate de schi cu personal antrenat special, copilul îşi va dezvolta un simţ sănătos al competiţiei. Aflat într-o grupă de copii, concurând cu ei şi vrând permanent să se perfecţioneze, să fie mai bun şi stăpân pe abilităţile sale, cu timpul, copilul va înţelege ideea de concurenţă şi o va utiliza în beneficiul propriu în toate aspectele vieţii. Învaţă cum să piardă, începe să simtă gustul victoriei, dezvoltă lucrul în echipă, sunt alte câteva atribute pe care le dobândeşte.

Ne gândim şi la o disciplină, nu rigidă sau forţată, ci la o disciplină internă care îl va ajuta pe tot parcursul vieţii. Fiind un sport complex ce solicită cele mai înalte capacităţi fizice şi psihice, schiul îi insuflă copilului un spirit de disciplină benefic: de a fi echilibrat, de a avea reflexele potrivite la momentul potrivit, de a evalua corect unele pericole. De asemenea, schiul îi insuflă copilului şi unele oportunităţi, toate acestea ţin de structura psihologică internă a acestuia care în timp se va dezvolta într-o persoană adaptabilă la mediu, cu o abilitate crescută de a face faţă mediilor academice şi profesionale viitoare, tocmai datorită acestei discipline interne învăţate pe pârtia de schi.

Prezenţa copilului printre adulţi şi printre alţi copii de vârsta lui ce au pasiuni comune şi sunt angajaţi în activităţi similare contribuie la dezvoltarea empatiei, reducerea timidităţii şi dobândirea de abilităţi sociale complexe ce îi vor folosi pe tot parcursul vieţii. Fie că se află într-o grupă de antrenament cu alţi copii, fie că învaţă să schieze de la părinţi, există toate şansele ca cel mic să îşi facă noi prieteni, să se adapteze la medii sociale diverse, să se integreze într-un grup şi să înveţe comunicarea asertivă contribuind astfel la o îmbunătăţire a calităţii vieţii.

Schiul înseamnă echilibru fizic şi mintal pentru toţi practicanţii, fie ei copii sau adulţi. Fiind unul din sporturile de care rămâi îndrăgostit toată viaţa şi pe care îl practici cât de des poţi, schiul este o activitate fundamentală pentru dezvoltarea armonioasă a celor mici.

Literatura de specialitate ne indică faptul că schiul nu este în subconştient, ci doar noţiunea de bulgăreală, alunecuş şi de aceea este obligatoriu ca cei mici să fie duşi la schi căci ei nu se vor cere niciodată. Nu în ultimul rând, pentru o ţară ca România care are 4 anotimpuri şi un minim de 60 de zile pe an de zăpadă, în anumite zone chiar mai mult, este foarte normal să practici acest sport. Toate acestea şi multe altele se pot descoperi mergând la munte, la pârtie şi astfel să vă daţi seama că “VIAŢA E UN SPORT FRUMOS”.

SURSA: Revista Urbea Mea

Adaugă comentariu